Предложението за екоминистър на ПП - ДБ не се приема от

...
Предложението за екоминистър на ПП - ДБ не се приема от
Коментари Харесай

Природозащитници се обявиха против Юлиан Попов, предложен от ПП - ДБ за екоминистър

Предложението за екоминистър на ПП - Демократична България не се приема от природозащитници: 

Въпреки че съставът на кабинета " Денков " към момента е единствено догадка, към този момент има брожения против имена, които се спрягат като участници в проектосъстава. Заговори се за отдръпване и промяна на най-малко шестима претенденти.

Инициативата „ Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг “, която е една от най-активните организации за запазване на Черноморието от бетона, се разгласи против предлагането на ПП-ДБ екоминистерството да бъде управлявано от Юлиан Попов. Природозащитниците напомнят, че Попов към този момент е бил на този пост - в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от президента Плевнелиев, написа вестник.

" По времето, когато беше отпред на Министерство на околната среда и водите, Юлиан Попов бе забъркан в поддръжка на настояванията за промени в проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " в интерес на концесионера " Юлен ", включващи строителство на нови ски писти над Банско и втори кабинков ", изясни Борислав Борисов от името на недоволните от номинацията. Зелените акцентират, че обединяването ПП-ДБ е спечелило доста гласове с ясните си природозащитни дела в предизборната акция. Затова считат, че обединението е длъжна да издигне различен претендент за министър на околната среда. Засега реакции от Политическа партия и Демократична България няма.

Междувременно стартира да изтича неофициална информация от партийни източници, че ще има корекции в проектокабинета " Денков ", разгласен още при започване на май, преди да бъде подписано джентълменското съглашение с ГЕРБ, включващо и ротация на министър-председателя.

Трусове чакат ПП-ДБ около съглашението с ГЕРБ-СДС за общо държавно управление, което да бъде управлявано поредно от Николай Денков и Мария Габриел – кандидат-премиерите на двете обединения.

Кирил Петков, акад. Денков и други представители на ПП-ДБ намекнаха в последните дни, че е допустимо да дадат на ГЕРБ едно-две министерства, в случай че номинираните не са партийни лица и са безспорни специалисти. Междувременно Бойко Борисов разгласи, че доста харесва двама от към този момент номинираните - Юлиан Попов и Тодор Тагарев (за отбраната).

В началото на май пък от ГЕРБ подлагаха на критика акад. Денков, че е присъединил в плана си за Министерски съвет член на Българска социалистическа партия. Става дума за Иван Кръстев, който изненадващо се оказа любимец на ПП-ДБ за поста на обществен министър. Изненадани се оказаха и социалистите - лидерката Корнелия Нинова афектирано изясни, че никой не е съгласувал с партията й тази номинация, включително и самият Кръстев. А от ГЕРБ показаха, че през 2019 година Кръстев е взел участие в русофилско мероприятие - шествието на Безсмъртния полк.

Затова се заприказва, че Кръстев може да отпадне от листата " Денков ".

Предложението за началник на Министерството на районното развиване също е спорно. Номинираният Андрей Цеков има съществени бизнес връзки с един от основните играчи в строителния бранш - групата " Главболгарстрой ", и това се сочи като " пасив " за претендента, тъй като предпоставя спор на ползи. Цеков беше зам.-министър на финансите в кабинета " Петков ".

Вече се появиха спекулации, че измежду застрашените от изпадане е и Христо Даскалов, някогашният началник на организацията по храните, който е претендент за министър на земеделието.

Късно нощес Андрей Янкулов, прочут с работата си за Антикорупциония фонд, разгласи във Facebook, че отхвърля да стане вътрешен министър. Твърди се също, че ГЕРБ са срещу него и желаят да наложат собствен човек - Благородна Макева, която бе претендент за Министерство на вътрешните работи в проектокабинета " Габровски ". Възможно е да бъде сменен и Юлиан Войнов, препоръчан от акад. Денков за министър на стопанската система. Не е сигурен и лансираният от ПП-ДБ за министър на правораздаването Милен Матеев, ексдепутат и някогашен ръководител на правната комисия.

Очевидно номинациите за кабинета ще се прецизират до последния миг. Всяка информация за състава е предпоследна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР